به گزارش همشهری، آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد که میزان بدهی دولت به بانک مرکزی در پایان فصل بهار امسال نسبت به اسفند 1388 بیش از 12درصد و نسبت به خرداد سال گذشته13.8 درصد بیشتر شده است. همچنین بدهی دولت به بانکها در بهار امسال با رشدی 7.3 درصدی نسبت به پایان سال 1388 و افزایش61.1 درصدی به نسبت خرداد پارسال مواجه شده است.
این گزارش نشان میدهد که بدهی شرکتها و مؤسسات دولتی به بانک مرکزی اندکی افزایش یافته اما به شبکه بانکی با کاهش محسوس مواجه شده است؛ بهگونهای که بدهی شرکتها و مؤسسات دولتی به بانک مرکزی و بانکها در بهار امسال نسبت به اسفند پارسال، بهترتیب 3.1 درصد افزایش و 8.9 درصد کاهش را نشان میدهد.
براساس این گزارش، حجم بدهی دولت به بانک مرکزی در پایان خردادماه امسال حدود 103هزار و 515 میلیارد ریال و میزان بدهی به بانکها به 206هزار و 827 میلیارد ریال رسیده است. نکته حائز اهمیت اینکه هرچند میزان بدهی دولت به بانک مرکزی در پایان خردادماه امسال اندکی کمتر از کل بدهی 104 هزار میلیارد ریالی دولت در سال 1385 است اما نسبت به بدهیهای دولت در سالهای بعد فراتر رفته است؛بهگونهای که روند فصلی کاهش بدهی دولت به بانک مرکزی از بهار پارسال تاکنون متوقف و روند صعودی بهخود گرفته است.
آمارهای رسمی بانک مرکزی نشان میدهد که حجم بدهی دولت به بانکها همانند سالهای قبل روندی جهشی داشته و تا پایان خردادماه، میزان بدهی دولت به بانکها رکورد سالهای قبل را شکسته است. همچنین حجم بدهی شرکتها و مؤسسات دولتی به بانک مرکزی در بهار امسال 44 هزار و 57 میلیارد ریال و نیز به بانکها به 33هزار و 697 میلیارد ریال رسیده است.
بانک مرکزی در گزارش خود تاکید کرده است که مطالبات سیستم بانکی از بخش دولتی و غیردولتی در بهار امسال نسبت به بهار سال گذشته با 18 درصد افزایش به 2 میلیون و 621 هزار و 917 میلیارد ریال براورد شده است. البته این میزان بدهی، جزو مطالبات جاری سیستم بانکی است و مشمول مطالبات معوق 50هزار میلیارد تومانی بانکها نمیشود.
همچنین سپرده دولت نزد سیستم شبکه بانکی در این مدت با 9.9 درصد کاهش به 314هزار و 303میلیارد ریال و سپرده شرکتها و مؤسسات دولتی با 26.9 درصد افزایش به 21 هزار و 804 میلیارد ریال رسیده است. آمارهای رسمی درباره متغیرهای پولی ایران در بهار 89 نشان میدهد که اسکناس و مسکوک منتشره در پایان خرداد 89 به نسبت ماه مشابه سال قبل با11.4 درصد رشد به 237 هزار و 517 میلیارد ریال رسیده و در همین مدت اسکناس و مسکوک نزد بانکها با افزایش0.8 درصدی به 62هزار و 18 میلیارد ریال افزایش یافته است.همچنین بدهی بانکهای تجاری به بانک مرکزی با 32.6 درصد کاهش بالغ بر 101 هزار و 26 میلیارد ریال و حجم بدهی بانکهای تخصصی با 32 درصد افزایش، 93 هزار و 975 میلیارد ریال برآورد شده است.
نگرانیکارشناسان از تأخیر در انتشار آمار اقتصادی
تعلل 21ماهه بانک مرکزی در اعلام نرخ رشد اقتصادی و ارزش افزوده بخشهای مختلف اقتصادی و نیز تاخیر مرکز آمار ایران در انتشار گزارشی از وضعیت اشتغال و بیکاری در تابستان امسال نگرانی کارشناسان اقتصادی و رسانهها را بههمراه داشته است.
پیشتر بانک مرکزی تاخیر در اعلام نرخ رشد اقتصادی را ناشی از اختلاف این بانک با وزارت صنایع و معادن در برآورد ارزش افزوده بخش صنعت عنوان کرده بودند و حالا خبر میرسد در پی ابراز تردید وزیر کار و امور اجتماعی درخصوص نرخ بیکاری، این بار مرکز آمار مصمم به بازنگری در مبانی محاسبه نرخ بیکاری است.